Racionálne stravovanie 1. diel
Odporúčania, princípy a skrátka tá väčšina základných vecí, na ktoré by ste mali dbať ak chceme žiť zdravým životným štýlom. Vyhýbať sa čo najviac chorobám, udržiavať si a dosiahnuť našu ideálnu váhu.
10 ZÁKLADNÝCH ZÁSAD RACIONÁLNEHO STRAVOVANIA:
- KONZUMVAŤ PESTRÚ STRAVU
- bohaté zastúpenie zeleniny, ovocia a obilninových produktov
- STRAVOVAŤ SA 3-5 KRÁT DENNE
- DODRŽIAVAŤ OPTIMÁLNY PRÍJEM ENERGIE
- zohľadniť stres, fyzickú aktivitu, životný štýl, pracovnú aktivitu, termický efekt potravy, cieľ
- OBMEDZIŤ PRÍJEM BIELKOVÍN NA 10-15% ENERGIE
- živočíšne 30% (mlieko, mäso, vajcia...); rastlinné 70% (strukoviny, orechy, zelenina...)
- OBMEDZIŤ PRÍJEM TUKOV NA MAX. 30% PRÍJMANEJ ENERGIE
- z toho max. 10% nasýtených mastných kyselín (maslo, loj, masť...), zvyšok by mali tvoriť nenasýtené MK (orechy, semená, rastlinné oleje, rybie tuky...)
- PODIEL SACHARIDOV BY MAL BYŤ 50-60% ENERGIE
- myslím tým zložené sacharidy nie cukor!! (čiže ryža natural, obiloviny, zemiaky, strukoviny...), jednoduché sacharidy by v našom jedálničku mali byť zastúpené úplne minimálne (rýchle cukry=rýchly zdroj energie= únava, hlad= zvýšenie hladiny inzulínu v krvi=rezistencia inzulínu= diabetes 2. typu)
- ZVÝŠIŤ PRÍJEM VLÁKNINY NA 20-40g
- strukoviny, celozrnné potraviny, zelenina, ovocie
- ZVÝŠIŤ PRÍJEM MIKRONUTRIENTOV (RESPKETÍVE PRIJÍMAŤ SPRÁVNY POMER)
- vitamíny A, D, E, K (rozpustné v tukoch); B - celá škála, C, H (rozpustné vo vode)
- minerálne látky horčík, vápnik, fosfor, draslík...
- stopové prvky meď, jód, zinok, železo...
- OBMEDZIŤ SPOTREBU KUCHYNSKEJ SOLI NA MAX. 5g DENNE
- OBMEDZIŤ KONZUMÁCIU ALKOHOLU
DBAJTE NA:
- VÝBER POTRAVÍN (pestovanie, zloženie, chov...)
- PRÁCU S POTRAVINAMI (skladovanie, tepelná úprava...)
- ZVYKY PRI STRAVOVANÍ ( nepozerať TV, neťukať do mobilu, sústrediť sa na jedlo...)
- PITNÝ REŽIM (min. 1,5l, max. 2,5l; fyzická aktivita + 1l)
- KOMBINÁCIE POTRAVÍN (glykemický index...)
- SPRÁVNE ROZDELENIE JEDÁL Z NUTRIČNÉHO A ENERGETICKÉHO HLADISKA
- raňajky 25% (vláknina, polysacharidy)
- desiata 10% (vláknina, vitamíny, minerálne látky)
- obed 35% (tuky, bielkoviny)
- olovrant 10% (vláknina, vitamíny, minerály)
- večera 20% (vitamíny, minerály, bielkoviny)
- INDIVIDUÁLNY PRÍSTUP ( zohľadniť jedinečnosť každého človeka, potreby, zvyky...)
ZOHLADNOVAŤ AJ:
- ráno začínať pohárom vlažnej vody
- sezóna/región
- zabrániť pocitu hladu, jesť každé 2-3 hodiny (individuálny prístup)
- posledné jedlo 2hod. pred spaním
- zvážiť každodenné jedenie mäsa
- pomer surovej a varenej stravy 50:50
- potraviny kupovať čo najviac na trhoch, u farmárov, bio
- jesť v pokoji, pomaly, vo vhodnej spoločnosti, vo vhodnom prostredí
- mimo jedál nekonzumovať nič naviac, nedojedať po deťoch, ochutnávať iba nutné množstvo, neuďobávať...
- vyhýbať sa stresu nezajedať ani nezapíjať ho, najskôr sa upokojiť až potom jesť
3 PRINCÍPY ZDRAVÉHO ŽIVOTNÉHO ŠTÝLU:
- SPRÁVNA VÝŽIVA
- SPRÁVNE STRAVOVACIE NÁVYKY
- FYZICKÁ AKTIVITA
POHYB A JEHO VÝZNAM:
- Regulácia telesnej hmotnosti, liečenie obezity
- Stavba a funkcia jednotlivých orgánov v ľudskom tele
- Znižuje krvný tlak a zaťaženie srdcového svaly; podporuje látkovú výmenu, metabolizmus vápnika, prekrvenie svalových tkanív, zvyšuje kapacitu pľúc
- Zlepšenie- črevnej peristaltiky (pohyb potravy v čreve), prekrvenia tráviacich orgánov, primeranú záťaž kĺbov
- treba voliť správny druh pohybu; zohľadniť vek, váhu, zdravotný stav
ZDRAVÝM ŽIVOTNÝM ŠTÝLOM PREDCHÁDZAME:
- slabej odolnosti voči chorobám v dospelosti
- chorobám z deficitu : kretenizmus, krivica, anémia
- vrodeným defektom v tehotenstve a nízkej pôrodnej hmotnosti
- zaostávaniu v raste a slabej odolnosti voči chorobám v dojčenskom a detskom veku
MINIMÁLNE UŽÍVANIE LIEKOV, DOSTATOČNÝ SPÁNOK, PRÍJEM TEKUTÍN, VYHÝBANIE SA STRESU PREDSTAVUJE KOMPLEXNÝ PRÍSTUP K SPRÁVNEJ VÝŽIVE A ZDRAVIU.
miriam@vyziva.life