Racionálne stravovanie 2. diel

22.09.2020

V druhom diely by som sa chcela zamerať na to, ktoré konkrétne potraviny by sme mali vylúčiť úplne zo stravy, ktoré by sme mali uprednostniť, a ktoré zaraďovať iba sem tam na spestrenie jedálnička. Pokojne si to vytlačte nalepte si to na chladničku, zoberte si to so sebou do obchodu a pokúste sa tým riadiť.

Prvá kategória, po ktorej si väčšina s vás povie vetu: "A čo sakra mám asi tak jesť?" POTRAVINY, KTORÉ BY SME MALI ÚPLNE, ALE ŽE ÚPLNE VYLÚČIŤ ZO STRAVY! Možno sa niektorí z vás budú pozastavovať nad tým, ale veď náš jedálniček má byť pestrý a vyvážený. Musím tam mať aj niečo vysmážané a údené...atď. predsa nie? Nooo NIE, toto sú potraviny, bez ktorých dokážeme žiť! Dokonca bez nich budeme žiť dlhší a plnohodnotnejší život. Častokrát sa stretávam s argumentom: "Treba mať aj radosť zo života.". Tak tu si len predstavte ako sa asi cítime keď zjeme na obed 3 vysmážané rezne, s hranolčekmi a majonézou? Väčšine je zle, ťažko dokonca po obede zaspia na gauči pred telkou. To je radosť? Podľa mňa je to skôr smutný život ako radostný. A nehovoriac o tom, že denný spánok zvyšuje tvorbu voľných radikálov a viscelárneho tuku. A to všetko vás časom na ten gauč pripúta, obezita, cukrovka, rakovina... to je určite veľká radosť zo života. Uvedomme si, že nezáleží iba na prítomnom okamihu, ale aj na budúcnosti, tak prečo si ju ničiť vedome a zámerne? 

  • údeniny, priemyselné mastné výrobky (paštéty apod.), tučné mäso;
  • sladené nápoje typu cola, fanta..;
  • sladkosti (cukríky, sušienky, rôzne čokoládové tyčinky, krémové

zákusky a torty apod.);

  • slané "dobroty" (chipsy, slané tyčinky, slané oriešky apod.);
  • margaríny s vysokým obsahom transmastných kyselín
  • instantné polievky
  • najrôznejšie náhrady potravín (syrov, džemov, ovocných štiav a pod.)
  • nekvalitné alkoholické nápoje
  • potraviny s vysokým glykemickým indexom
  • vysmážané pokrmy a jedlá z rýchleho občerstvenia
  • cestoviny a pečivo z bielej pšeničnej múky

A teraz prichádza odpoveď na tú otázku čo asi tak máme jesť keď vylúčime toto všetko, tak vlastne nič jesť nebudeme, náš život skončil, žiadna radosť zo života...Neprepadajme panike je tu XY milión ďalších potravín, ktoré môžeme s pokojným svedomím aj nazvať potraviny. Nie sú to žiadne náhražky ako veci spomenuté vyššie. Ako by povedal Jamie Olivier "Skutočná potravina nemá obal."

Ďalšia vec ktorú si určite veľa s vás povie: "Ale mne tieto potraviny nechutia!" A viete prečo? Pretože sme si pokazili chuť, naše chuťové poháriky sú tak zblbnuté zo všetkých tých dochucovadiel, že im už nechutí SKUTOČNÁ potravina. To je aj dôvod prečo si 90% ľudí potrebuje dosoľovať aj zeleninu. Teraz nehovorím napríklad o cherry rajčinách z obchodu za 80 centov. To nie sú rajčiny to je ochutená voda s chemikáliami, ktorá tvarom a vôňou pripomína paradajku. To si kupujete iba drahú červenú vodu za 80 centov a sami viete, že vám nechutí a potrebujete si na ňu nakydať tonu soli a aj tak si tie "paradajky" za tých 80 centov kúpite znova aj druhy aj tretí krát, lebo však prečo však sú "lacné" (kým nepochopíme, že to v skutočnosti NIE JE PARADAJKA!), aj keď vám reálne nechutia. A teraz mi povedzte kto je tu blázon? :D No smutné tu je, že už si dosoľujeme aj zeleninu z našej vlastnej záhrady aj keď tá zelenina má, reálnu a dobrú chuť len ju nepoznáme. 

  • ryby (uprednostňovať morské)
  • celozrnné pečivo (špaldový, žitný chlieb)
  • cestoviny z celozrnnej, špaldovej či žitnej múky
  • strukoviny
  • ovsené vločky, pšenové, prosné, špaldové, ryžové, pohánkové...
  • ovocie / čerstvé ovocné šťavy
  • zelenina / čerstvé zeleninové šťavy
  • zakysané mliečne výrobky
  • orechy (vlašské, lieskové, mandle, kešu, para), semená
  • za studena lisované oleje
  • jedlá s nízkym glykemickým indexom

Posledná kategória sú potraviny, ktoré by sme mali konzumovať zbežne. Raz za čas a nemyslí sa tým raz dva krát do týždňa, ale skôr do mesiaca, dvoch troch mesiacov.

  • červené, biele mäso
  • kvalitné syry (nie tavené)
  • vajcia
  • maslo (z kravského mlieka)
  • zemiaky
  • kvalitnú čokoládu (nad 70 % kakaa)
  • ryža (biela)
  • potraviny so stredným glykemickým indexom
  • sója (fermentované výrobky zo sóje)


Výživová poradkyňa Miriam Bohušová

miriam@vyziva.life